Du behöver:
800g Ryggbiff
1kg potatis (gärna fast)
1st flaska vin
Oxfond
4st tomater
1st morot
1st gul lök
Timjan
Grillkrydda
Salt
Svartpeppar
2 st lagerblad
1msk muscovadosocker
Matolja
25g smör
2dl vatten
Gör så här:
Lägg fram köttet så att det blir rumstempererat och sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisen och dela i klyftor, lägg i en platspåse och häll i ca 1 dl olja och grillkrydda efter behag. Skaka runt potatisen i platspåsen så att oljan och kryddan fördelas.
Salta och peppra köttet, krossa två lagerblad och klappa in. Bryn köttet i en stekpanna ca 1 minut på varje sida. Dela löken i klyftor och skiva moroten, lägg i en ugnsfast form, lägger köttet ovanpå.
Lägg potatisen i en djupplåt och stoppa in i mitten av ugnen, stoppa in köttet under ståendes på ett galler. Ta ut köttet när termometern visar 65 grader för medium, vira sedan in den i aluminiumfolie och låt vila i ca 15 min. Spara skyn som finns i formen från köttet, sila av lök och morot. Låt potatisen stå inne ca 45 min och vänd dem efter halva tiden, när det är en kvart kvar på potatisen stoppa in tomaterna som är delade på mitten med salt och timjan på.
Ett tips om du använder termometer, låt den sitta i under tiden som köttet vilar, på så sätt stannar mycket av köttsafterna kvar i köttet.
Såsen:
Häll halva flaskan i en kastrull, tillsätt 2dl vatten och 2msk oxfond. Låt koka ner tills 2/3-delar återstår. Tillsätt muscovadosocker. Häll i skyn från köttet och smaka av med salt och peppar. Montera slutligen med ca 25g smör.
Kryddsmör:
200g smör
1 knippe persilja
1 pressad villöksklyfta
salt och pepper
Låt smöret stå framme tills det börjar bli mjukt. Tillsätt alla ingredienser och blanda med en gaffel tills allt är väl fördelat. Lägg smöret i en bit plastfolie och vik plasten över smöret, form till en korv och rulla plasten runt. Stoppa in i frysen.
Buen appetit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar